New visitor centre at Peterborough country park wins prestigious award

From left, are Richard Issleib, Maber Architects, Teresa Wood, Nene Park Trust and Mark Goodson, Maber Architects.

From left, are Richard Issleib, Maber Architects, Teresa Wood, Nene Park Trust and Mark Goodson, Maber Architects.

0
Have your say

The new £2.5 million visitor centre at Peterborough’s popular Ferry Meadows country park has just scooped a prestigious award for its design.

The Lakeside Visitor Centre was named winner of the Royal Institution of Chartered Surveyors’ tourism and leisure sector award as a shining example of an inspirational project for its use of land, property and construction.

The centre, which was given a royal opening by Princess Anne, was completed in Easter last year, after 12 months under construction.

The judges stated: “Lakeside caters for the whole community as it provides enhanced facilities for the young, old and disabled.

“What started as a simple remodelling of the previous cafeteria has resulted in a significantly refurbished and extended building providing additional facilities.”

The centre is now home to many businesses, including Nene Outdoor, Nene Park Trust, Packers Canoe Club and Vivacity Adapted Cycle Scheme, Green & Pleasant and Rutland Cycle Hire.

Teresa Wood, head of visitor services for the Nene Park Trust, said: “We’re delighted to have received this prestigious regional award.

“Lakeside centre quickly established itself with various watersports on offer as well as being a great place to relax.”

The Regional Institute of Chartered Surveyors awards ceremony were held at The Apex in Bury St Edmunds and Lakeside centre received the top award in the Tourism and Leisure category.

Maber Architects, chartered surveyors Summers Inman and construction company Lindums Sturgeon all worked on the project.

Mark Hobson, managing director of Maber architects, said: “Maber architects are delighted to have won the RICS East of England Award for best Tourism and Leisure Project.

“The award endorses over four years of commitment from our client, the consultant team, and the contractor Lindum Construction.

“It is always rewarding when projects are recognised as sector exemplars and quite often the most challenging projects bring out the best in the design and construction team.

“Lakeside Visitor Centre was certainly an interesting design challenge, on a number of fronts and we are pleased that the completed scheme has been well received by both existing and new visitors to the park.

“The new building and site infrastructure is unrecognisable from the original scheme that we started work on back in 2011.

“The award recognises the success of the facility and overall increase in visitor numbers since its opening.

“It is really pleasing to secure industry awards, but even more rewarding to read the positive feedback from building users.”